Lisnate lepezice od psenicnog i integralnog brasna


Htela sam da mesim posne kiflice, a setila sam se onih lisnatih lepeza iz pekare...

Sastojci :
600 g brasna ( 400 g belog psenicnog i 200 g integralnog psenicnog)
30 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
350 ml sojinog mleka
3 kasike ulja
1 kasicica soli
pola paklice margarina
sir
1 jaje

U posudi za mesenje izmrviti kvasac, dodati jednu kasicicu secera, pa pomesati sa polovinom mlakog mleka.
Zatim dodati pola brasna, ulje i so. Izmesati kasikom, pa dodati ostatak mleka i brasna i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Pokriti testo i ostaviti da udvostruci masu.
Kad testo naraste, premesiti ga, rasklagijati u pravougaonik i premazati topljenim margarinom.
Preklopiti sa leve strane do pola, pa sa desne strane, i na kraju odozgo. Pokriti i ostaviti petnaestak minuta.
Postupak ponoviti jos dva puta.



Na kraju rasklagijati pravougaonik, ukrojiti ga i iseci na 16 kvadrata.
Meni je trebalo i posno i mrsno pecivo.
Za posno na jedan deo kvadrata staviti posni sir, pa preklopiti kao na slici.

Za mrsne lepezice isto tako, samo se stavi kravlji sir.
Od ostataka testa od krojenja uvrtela sam dva stapica i jedan kroasan, tako da ovo testo moze da se koristi i za druge oblike.
Posne lepeze premazala sam topljenim margarinom i posula kimom, a mrsne lepezice umucenim jajetom i posipala lanenim semenom.

Peci na 200 stepeni oko 25 minuta, a u plehu su stajale dok se rerna zagrevala.
Pecivo je bilo zaista lisnato i mekano :)


Популарни постови са овог блога

Ajvar

Pindjur

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral

Moja Bozicna cesnica

Moja Uskrsnja Pahulja pogaca