Nedeljna pogaca

Mesila sam vec slicnu posnu, ali lepsu i bogatiju izgledom. Ova je mrsna, mesena za jedan obican nedeljni rucak.

Sastojci :
700 g brasna
30-35 g svezeg kvasca
1-2 kasicice soli
1 kasicica secera
200 ml mleka
200 ml vode
2-3 kasike ulja
i jedno jaje za premazivanje i malo lanenog semena

Testo se moze zamesiti i na ovaj nacin : u ciniju u kojoj cemo zamesiti testo, izmrvimo kvasac, stavimo jednu kasicicu secera i postepeno dodamo mesavinu mleka i vode ( da bude mlaka ).
Zatim postepeno dodavati brasn  o pomesano sa solju i zamesiti  glatko testo. U toku dodavanja brasna, dodati i ulje.
Pokriti testo i ostaviti da naraste.
Kad testo naraste, premesiti ga.
Podeliti testo na sest delova, jedan deo ce biti za ukrase.
Od svakog od pet delova razviti krug i  zaseci kao na slici.
Urolati.
Staviti u serpu u kojoj cete peci, ( a moja je precnika 24 cm ), na papir za pecenje. Napraviti jednu ruzu za sredinu i male kuglice koje cete poredjati tek pred pecenje.
Kad pogaca jos jednom naraste, premazati umucenim jajetom , a kuglice pored toga uvaljati i u laneno seme , pa ih onda poredjati.
Peci na 200 stepeni oko 45 minuta.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral