Domaca juneca supa sa domacim rezancima ili knedlama…domace je najbolje



Iako živim na jugu Srbije, učila sam da kuvam domaću supu od svojih rođaka iz Vojvodine, koji su to pretočili u umetnost, a u pisanju recepta koristiću moj stari kuvar za kojim sam, uzgred, potpuno “odlepila”.

Sastojci

Za supu:
1 kg junećeg mesa sa koskom
1 veza zeleni
1 glavica crnog luka
so
suvi začin
biber
lišće peršuna

Za rezance:
malo brašna
1 jaje
so

Za knedle:
1 veće jaje
4 kašike griza
1 kašika ulja
na vrh noža praška za pecivo

Dakle, 1kg juneceg mesa od grudi, rita ili ribica oprati, staviti u lonac, naliti hladnom vodom i jos rano izjutra pristaviti. Ocistiti vezu zeleni i spustiti je u supu. Glavicu crnog luka u ljuspi zapeci na stednjaku i dodati supi. Posoliti supu, a po ukusu moze se dodati kriska slatkog kupusa, 1 cesanj belog luka i nekoliko zrna krupna bibera. Ostaviti supu da vri, sve dok meso ne bude kuvano. Supa ne sme na stednjaku naglo da vri, jer od tihog vrenja zavisi dobar ukus supe.

Neke domacice skidaju penu sa supe, tj belancevinu, a druge smatraju da tako supa gubi od svoje jacine. U svakom slucaju, kada se sa supe skloni pena, bice bistrija,a to je neobicno vazno za sve one, koji polazu ne samo na ukus,vec i na izgled supe.

Gotovu supu treba izmaci na kraj stednjaka, da se dobro stalozi. Zatim je pazljivo procediti kroz cediljku za supu, ali ne cediti supu iz lonca do kraja, jer ce ostatak posluziti mesu, koje ostaje u loncu, da se ne osusi do upotrebe. U junecu supu zakuvati razne uloske:rezance ili flekice ili knedle itd.

Neka mi oproste sve Vojvodjanke sto sam dirnula u njihov “resor”. Jedino sto sam promenila je to,sto mi je za moju porodicu dovoljno, a i ekonomicnije, 1/2 kg junecih rebra i sto ne stavljam biber, beli luk i kupus.

Knedle zamesiti od navedenih sastojaka i ostaviti smesu da odstoji dok procedite supu. Po potrebi povećati ili smanjiti količinu griza, treba da bude srednje cvrsto. Kašičicom spustati knedle u vrijuću supu i kuvati 15-ak min.

A sada:

REZANCI,FLEKICE

Saku brasna prosejati i staviti na dasku za mesenje.U sredini brasna napraviti udubljenje i tu staviti 1 jaje, malo soli, pa od svega zamesiti veoma tvrdo testo .Ako je potrebno pri zamesivanju testa, tj ako brasno ne moze da se smesi{narocito kada je jaje sasvim malo}, treba dodati u testo i hladne vode i to u kolicini najvise koliko zahvata jedna ljuska od jajeta. Testo dobro izmesiti rukama, da bude glatko, pa ga onda umesiti u obliku zemicke. Odmah razvijati testo oklagijom. Za vreme razvijanja, podlogu posipati brasnom, a koru sto je moguce tanje razvuci. Paziti da pri radu sa testom na ruci domacica nema prsten ili burmu, jer to cepa koru. Nacin na koji se kora oklagijom razvija moze biti dvojak, ali to sto neko razvija koru s gornje strane prema sebi je pogresno. Koru treba razvijati s donje strane prema gore. Pritom koru ne pritiskati sakama, vec ovlas po njoj prevlaciti rukama duz cele oklagije. Koru razvijati i posipati brasnom da se ne bi slepila sve dok se kora tanko ne razvije. Dobro prosusenu koru iseci na trake siroke 10cm. Staviti ih jednu na drugu, pa onda ostrim nozem “uz nokat” sto je mogucno tanje rezance seci. Isecene rezance rasiriti da se suse. Kad zatreba zakuvati ih u supu.

Od te iste kore mogu se praviti i flekice, tako sto se iseku trake siroke 10cm, stave jedna na drugu i seku na sirinu od 1cm. Zatim seci kvadratice ili romboide.

Naravno,znam da danas postoje elektricne masine za secenje rezanaca, ali ovaj starinski nacin ima svoju draz, narocito kad posmatram svoju svekrvu kako to radi.

Skuvajte domacu supu, jer domace je najbolje!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna baklava bez kora

Posna pizza za post na vodi

Posna pita sa visnjama i grizom

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral